perjantai 28. joulukuuta 2018

Sydney – vihoviimeinen paikka




Nii siis Sydney oli meijän viimeinen matkakohde. Cairnsista lennettiin Sydneyyn su 16.12. Saapumispäivänä käytiin laulamassa kauneimpia joululauluja Sydneyn suomalaisen seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa. Laulut laulettiin virallisesta lauluvihosta kuten Suomessakin, mutta muuten tilaisuus oli aika erihenkinen kuin Suomessa. Ei niinkään harras ja hiljentyvä vaan kevätjuhlamainen ja hilpeä. Muutama ensimmäinen päivä majoituttiin Airbnb-huoneessa King’s Crossin kaupunginosassa, josta oli lyhyt juna- tai bussimatka keskustaan. Ensimmäisinä päivinä kierreltiin kaupungilla katsastellen kuuluisimpia nähtävyyksiä, mm. oopperataloa ja Harbourbridgeä, jotka olivat kumpikin tosi vaikuttavia ilmestyksiä.

Sydney oli kyllä tosi kaunis ja mahtava paikka. Vihdoin säätkin meitä suosi ja keli oli lähestulkoon koko ajan tosi aurinkoinen ja lämmin. Meijän mielestä hienointa Sydneyssä oli Sydney Harbour, joka on tosi suuri suojainen ja sokkeloinen merenlahtialue keskellä kaupunkia, nimi ei siis tarkoita pelkästään laivalaitureita oopperatalon edustalla. Harbour-alueelta löytyy paljon kauniita hiekkarantoja ja luonnontilaista pusikkoa ja kallionkielekkeitä, jotka ovat osa Sydney Harbourin kansallispuistoa. Kätevimmin eri rannoille pääsi kulkemaan lautoilla, jotka olivat osa julkista liikennettä ja joilta pääsi nauttimaan sataman upeista maisemista. Myö käytiin lautalla kerran Watson´s Bayssa ja useampaankin otteeseen Manly Beachillä. Watson’s Bayn tuntumassa oli muutama pieni ranta ja hienoja kävelyreittejä ja aika hieno maisema keskustaan päin. Manly Beach taas on sataman suulla, avomeren puolella oleva yli kahden kilometrin mittainen hiekkaranta, joka on yksi kaupungin suosituimmista surffauspaikoista. Käytiin snorklaamassa Manlyllä ja Watson’s Bayllä, koska siellä oli siihen hommaan sopivat paikat. Nähtiin paljon kaloja ja vesi oli tosi kirkasta, vaikkakin vähän kylmää (20 asteista) pidempään snorklaussessioon ilman märkäpukua.

Kuva Watson´s Baylta, etualalla näkyy avomeri, taustalla kaupunki


Sydneystä tehtiin kolmen päivän ja kahden yön luontoreissu upeille Blue Mountainseille, jonne pääsi paikallisjunalla kahdessa tunnissa. Vuoristossa kulki kävelyreittejä hienoissa maisemissa kallionkielekkeillä. Myö liikuttiin alueella hop on hop off –bussilla, joka kulki eri kävelyreittien välillä. Oli aika paljon ihmisiä, kun paikallisten kesälomakausi jo oli alkanut, mutta onneksi suurin osa ihmisistä kävi katsomassa vain näköalapaikkoja autolla, ja kävelyreiteillä oli melko hiljaista. Yövyttiin Blue Mountainseilla Katoomban kaupungissa Airbnb-kämpässä, joka oli isohko vierastalo isäntäparin talon pihalla. Kämppä oli tosi kiva ja persoonallinen. Jostain syystä sisustuksessa oli käytetty vähän erikoisia elementtejä.

Nää kuvat Blue Mountainseilta



Katoomban asunnon ruokapöydässä meillä oli seurana nalleperhe.
Näin ihastuttava taulu koristi kämpän seinää. Ei yhtään karmiva, vai mitä?
Blue Mountainseilta paluun jälkeen myö majoituttiin Sydneyssä Bondi Beachillä, jossa siis vietettiin joulua ja viimeiset matkapäivät. Bondi on Sydneyn suosituin ja kuuluisin ranta ja siellä olikin jouluna ihan älyttömästi porukkaa. Ranta ympäristöineen on aikamoinen lihatiski, jonne tullaan esittelemään omia salisaavutuksia ja kirurgin kädenjälkeä. No oli siel onneks myös ihan tavallisiakin ihmisiä ja viihdyttiin Bondilla kyllä tosi hyvin. :)

Sydneyssä käytiin kauan odotetulla ohjatulla surffitunnilla Manly Beachillä. Meressä oli tuona hetkenä parhaat mahdolliset olosuhteet meille aloittelijoille, aallot olivat sopivan pieniä ja vesi oli sopivan matalalla. Täällä on rannoilla siis aina aaltoisaa, mutta riippuu päivästä ja hetkestä minkä kokoiset aallot on. Surffaus oli ihan tosi hauskaa ja myö oltiin hirveen hyviä eli seisominen laudan päällä onnistui hyvin. =D Oltiin kokemuksesta ihan innoissamme ja päätettiinkin, että mentäis myöhemmin toiselle tunnille. Jouluaattona mentiinkin toiselle tunnille, tällä kertaa Bondi Beachillä, koska meijän asumus oli ihan lähellä rantaa. Olosuhteet olivat toisella tunnilla aika haastavat meille, aallot olivat isoja ja voimakkaita ja murtuivat missä sattuu, joten surffaus olikin aika paljon hankalampaa kuin ekalla kerralla. Oli ehkä ihan hyvä, että meijät palautettiin maan pinnalle, että eihän myö oltukaan vielä ammattilaisia. Tunneista rohkaistuneina vuokrattiin vielä myöhemmin surffilauta ja harjoiteltiin keskenämme, jotta saataisiin epäonnistumisen maku pois suusta. Suosittelemme surffausta kaikille, joilla on hyvä tasapaino ja ketteryyttä!



No mitenkäs vietimme joulua? Jouluaattona käytiin surffitunnilla ja kirkossa. Iltasella syötiin kotosalla astetta parempaa ruokaa ja katsottiin joulurauhanjulistusta Areenasta. Joulupäivänä käveltiin hieno merenrantakävelyreitti Bondi Beachiltä Coogee Beachille. Australialaiset tykkäävät viettää joulua rannalla ja rannat olivatkin täynnä tonttulakkipäisiä ihmisiä. Kävelyn lisäksi rentoiltiin, syötiin piknikkiä ja uitiin ja snorklailtiin rannalla. Täytyy tunnustaa, että semmosta perinteistä joulumieltä oli vaikea Australiassa löytää. Jouluaattoiltana kuitenkin pieni häivähdys joulumielestä kuitenkin löytyi, kun omassa kämpässä kuunneltiin Loirin joululauluja, juotiin viiniä ja katseltiin joulurauhanjulistusta. Australialainen joulunvietto muistuttaa meijän mielestä kuitenkin enemmän vappua, (=iloinen, aurinkoinen ja riehakas) mikä sinänsä ei oo yhtään huono!

Bondi to Coogee kävelyreitin maisemia


Käytiin katsomassa yhtenä päivänä Book Of Mormon –musikaali, joka oli ihan huippuhauska, siis ehottomasti hauskin musikaali mitä ollaan nähty. Musikaali oli meille yksi Sydneyn reissun kohokohdista. Viimeisenä iltana käytiin hienostelemassa ja syömässä Tomi Björkin Blanca-ravintolassa. Niin kuin arvata saattaa, oli hyvää. =)

Bondi Beach jouluaamuna
Joulusnorklaus - check!
Nyt on takana melko rankka 24 tunnin lentorupeama, joka alkoi perjantaina 28.12. ja nyt lauantaina ollaan lumisessa Suomessa. Uskomattoman hieno reissu on takana ja tässä riittää itelle sulateltavaa pidemmäksikin aikaa. Hieman on haikea mieli, kun pitkään suunniteltu reissu on nyt ohi, mut toisaalta on kyllä ihanaa olla Suomessa! Nyt suunnataan junalla Karjalaan (toivottavasti siellä on vielä vähän jouluruokia jäljellä) ja sitten uutta vuotta vaihtamaan kotiin Jyväskylään. <3 Kiitos teille kaikille, jotka jaksoitte lukea kuulumisia. Kenties palaillaan taas joskus reissukertomusten merkeissä.

Terkuin Suomi-fanit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti