sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Melbournea ja Krokotiilirockia




Melbournessa oli paljon hienoa katutaidetta.
Saavuttiin siis campervanilla Melbourneen pe 30.11. Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki, väkiluku on alle viisi miljoonaa. Aluksi Melbourneen saapuminen tuntui vähän ahdistavalta ja kummalliselta, kun oltiin edellinen viikko ajeltu keskenämme ympäri maaseutuja ja saatu nauttia luonnonrauhasta. Parin päivän päästä viimeistään oli kuitenkin jo hyvin orientoitunut olo suurkaupunkiin. Melbourne tuntui lopulta aika sopivan kokoiselta, eikä mitenkään käsittämättömän suurelta. 


Melbournen Brighton beachiltä näkymää kaupungille.


Oltiin Melbournen alueella reilu viikko, josta kaksi päivää oltiin maalla Yarra Valleyssa ja loput päivät kaupungissa. Haluttiin vuokrata uudelleen auto ja käydä katselemassa maisemia kaupungin ulkopuolella. Yarra Valleyssa oli meille lisää viinitiloja kierrettäväksi ja siinähän se pari päivää vierähtikin mukavasti. =)  Ruuan ja juoman lisäksi saatiin nauttia eläimistä, tällä kertaa tosin wildlife parkissa, jossa saatiin nähdä loputkin australialaiset eläimet, joita ei olla vielä luonnossa onnistuttu näkemään. Vesinokkaeläin oli tämän wildlife parkin vetonaula, niitä kun on luonnossa vaikea nähdä, koska ovat säikkyjä yöeläimiä. 


Päivän neljäs viinitila toden sanoo!


Melbournessa yövyttiin ekat yöt Nunnery-nimisessä hostellissa Fitzroyn alueella ja Yarra Valley –retken jälkeen yövyttiin loput yöt AirBnB-kämpässä samalla alueella. Fitzroyn alue oli tosi hauska paikka. Fitzroy on aikamoinen hipsterialue, mutta myös myö ei-hipsterit viihdyttiin siellä mainiosti. Alue oli sopivalla tavalla vähän rähjäinen ja siellä oli ihan tuhoton määrä viihtyisiä ja edullisia ravintoloita, kahviloita, pubeja, kauppoja ym. ihmeteltävää. Suositellaan Fitzroyta tukikohdaksi kaikille Melbourneen matkaaville. Melbournen ydinkeskustassa liikennöi ilmainen raitiovaunu ja raitiovaunulla pääsi myös Fitzroyhin näppärästi, vaikka ei ilmaisella alueella ollutkaan.

Fitzroyn Brunswick Street
Sää oli Melbournessa vaihteleva, muutama päivä oli helteinen, muutama päivä oli sateinen ja muutama päivä siltä väliltä. Melbournessakin meillä oli paikallisia tuttuja, kun meijän Adelaiden tutun tutut värvättiin meille oppaiksi. :D Hyö oli onneksi ihan tosi ihania ihmisiä ja ottivat meijät lämpimästi vastaan. Käytiin mm. yhtenä päivänä kuuntelemassa jazzia jossakin superhipster-pubissa. Keikka olikin oikeestaan swing-iltapäivätanssit, koska meijän Melb-kaverit oli innokkaita swing-tanssijoita ja lähestulkoon kaikki yleisön jäsenet taisivat olla samaa swing-tanssiporukkaa. Myö ei menty parketille, mut muu väki tanssi kyllä tosi taitavasti. Oli tosi hauska parituntinen, tämmöstä meininkiä myös Jyväskylään, kiitos! ;D Muutenkin kaikenlaista kulttuuritarjontaa kaupungissa oli yllin kyllin ja paljon myös hienoa katutaidetta.


Su 9.12. lennettiin Melbournesta kohti pohjoista Cairnsiin. Cairns on Koillis-Australiassa sademetsävyöhykkeellä. Cairnsin edustalla on Suuri Valliriutta eli Great Barrier Reef, mikä on Cairnsin suurin vetonaula. Vaikka Cairns on kuuman ja kostean ilmaston kaupunki, on uiminen tehty täällä pohjoisessa vaikeaksi. Vesistöissä elää paljon krokotiileja ja siksi uimarannoilla ei kannata uida kuin verkolla rajatulla alueella, jossa on myös life guard vahtimassa tilannetta. Rannoilta löytyy aina silloin tällöin krokotiileja, myökin nähtiin uutinen, että läheisellä rannalla oli nähty crocsi. Krokotiileja elää niin suolaisessa kuin makeassakin vedessä ja jokaiseen mutalätäkköön onkin sen takia suhtauduttava varauksella! Sadekauden aikana meressä on myös paljon stingereitä eli meduusoja, eikä siksi meressä uiminen ole viisasta ilman lycrasta tehtyä stinger suittia.

Pitäiskö pulahtaa ihan vaan pikkusen?
Sadekaudessa on kyllä se hyvä puoli, että joet muuttuu komeiksi koskiksi, tässä Mossman River.
Ollaan ihan rakastuttu road trip -elämään ja vuokrattiin Cairnsissakin auto kolmeksi päiväksi ja kahdeksi yöksi. Road trippimme suuntautui Daintreen sademetsän alueelle sekä Port Douglasiin. Sää kuitenkin vähän pilasi Daintreen osuutta, kun tämän maailman vanhimman (!!!) sademetsän osat olivat suljettuina myrskyn tekemien tuhojen vuoksi, ja päästiin tekemään sademetsässä vain lyhin mahdollinen kävely. Daintree Villagessa tehtiin tunnin mittainen krokotiiliristeily, jolla bongailtiin näitä matelijoita joessa ja sen penkereillä. Onnistuttiin onneksi näkemään useampikin krokotiili. Tuntuu kyllä aika jännältä, että oikeasti jotkut ihmiset elää krokotiilialueella ja saavat varoa niitä arkisessa elämässään. Oltiin tämän pikkureissun ensimmäinen yö Daintree Villagessa. Saavuttuamme majapaikkaamme meille kerrottiin, että koko kylästä on sähköt poikki edellisyön myrskyn vuoksi. No ajettiin sitten parinkymmenen kilometrin päähän huoltsikalle hakemaan iltaruokaa. Ajettiin ruokien kanssa takaisin majapaikkaamme, jossa syötiin ostamamme fish&chipsit taskulampun valossa ulkoterassilla. Taskulampun valo houkutteli jättimäisiltä tuntuvia pörisijäötököitä ja pörisijäötökät puolestaan houkuttelivat lepakoita, joten oli aika ikimuistoinen ruokailuhetki. :D 

Mangrovemetsää Cairnsissa
Croco-diili
Retken toinen yö vietettiin Port Douglasissa, josta käsin tehtiin sukelluspäiväretki Poseidon-nimisellä aluksella Suurelle Valliriutalle. Keli oli tuona päivänä mitä parhain. Tehtiin kaksi sukellusta sekä snorklailua ja kahdeksan tunnin mittainen retki maksoi noin 200 euroa per naama. Oli kyllä mahtava päivä ja mahtava sukelluskohde! Meillä kun on vertailukohtaa ainoastaan Koh Taolta, niin koralli oli kyllä Valliriutalla huomattavasti upeampaa kuin Koh Taolla. Korallimuodostelmat olivat isoja ja mahtavia. Nähtiin paljon hyväkuntoista korallia, vaikka nykyään Valliriutta onkin melko heikossa hapessa. Suurin syy tähän on valtamerien lämpeneminen, mikä tuhoaa korallia. Ihmisen roolia korallin tuhoamisessa ei myöskään toki pidä vähätellä. Sukeltaminen sujui meiltä yllättävän hyvin, eikä vaikeuksia ollut. Sukelluksen tähtiä olivat valkokankaaltakin tuttu klovnikala (eli Nemo) ja hai (onneksi aika pikkuinen riuttahai vain). Onnistuttiin veneestä käsin näkemään myös iso delfiiniparvi, joka piti kauniin hyppyesityksen meille.

Tuol myö sukellettiin!

Cairnsin jättilepakot valtaa päivisin puut ja iltaisin taivaat.
Cairnsissa opittiin lisää aboriginaalien elämästä ja kulttuurista Tjapukai-kulttuurikeskuksessa. Lisäksi tehtiin päiväretki Fitzroy Islandille. Siellä snorklatessa nähtiin merikilpikonnia luonnossa sekä opastetulla kierroksella kilpikonnien kuntoutuskeskuksessa, jonne tuodaan heikkokuntoisia ja sairaita kilpikonnia kuntoutumaan.

Meijän koko matkalla oikeastaan joka paikassa on ollut off-season eli ollaan matkattu sesongin ulkopuolella. Aasiassa oltiin yllättyneitä siitä, miten hyvä tsägä on ollut säiden puolesta ja sade jäi meijän kohdalla aika minimaaliseksi, mutta Australiassa taas on ollut välillä vähän hermot kireällä säiden puolesta. Tai oletettiin, että sää olisi ollut vakaampi ja lämpimämpi kuin mitä se tähän asti on ollut. Oikeastaan jokaisessa kaupungissa on meille sanottu, että ”joo, nyt on kyllä oudon kylmää ajankohtaan nähden”. Cairnsissa saatiin nauttia sateesta tosi monena päivänä. Muutama päivä oli onneksi aurinkoinen ja täydellinen, mutta viikon aikana onnistuttiin näkemään kahdesti sama sykloni/myrsky, joka päätti palata alueelle toistamiseen. No, toki sää täällä trooppisella alueella onkin sateinen näin sadekaudella, mutta toivottiin, että meijän hyvä onni säiden suhteen olis jatkunut vielä täälläkin. Kylmä ei Cairnsissa onneksi sentään ole ollut, vaan 30 astetta on ollut joka päivä.

Cairnsin keinotekoinen "laguuni", jossa voi uida ilman elukkapelkoa.

Meijän kotikatu Cairnsissa

Viinitiloilta on tarttunut jotain rinkan pohjalle, erikoisimpana mangoviini! Herkkua!
Joulu tulla jollottaa, mutta täällä eteläisellä pallonpuoliskolla ajatus siitä tuntuu aika oudolta, eikä oikein olla vielä saatu aikaiseksi joulumieltä. Joulunodotukseen pitää kuulua pimeys, ahdistus, glögi, loska ja ostaritungos, eikä täkäläinen no worries-biitsi-biksu-BBQ-jouluhössötys tunnu ihan joululta meistä! :D Pikkujoulukulttuuri on täälläkin vahva, tosin juhlintatapa on aika erilainen. Nähtiin Fitzroy-saarella useampikin työporukka viettämässä joulujuhliaan biitsillä mätsäävissä jouluranta-asuissaan syöden, juoden ja kesästä nauttien. Tämmöset pikkujoulut meillekin kyl kelpais!

Terveisin Pukin pikku apulaiset

Näin komea on stinger suit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti